wykładziny kauczukowe

Topsportschool - maszyna doskonała

komentarzy: 0
13 luty 2018

Budynek szkoły sportowej Topsport  znajduje się w sąsiedztwie twierdzy Brialmont w pierścieniu fortecy wokół Antwerpii, obok  Placu Parad – wzorowanego na rzymskim cyrku. Jego betonowa rzeźbiarska baza wypełniona jest obiektami sportowymi i nadaje budynkowi rodzaj przestrzennej autonomii w swoim otoczeniu. Na szczycie tej podstawy usytuowano tak zwany "szkolny dysk", który działa jak szklarnia edukacji. Pasywny budynek o powierzchni 5600 m2, który obejmuje sekcję szkolną i rozbudowaną infrastrukturę sportową, może pomieścić około 200 studentów.

Topsportschool to "maszyna doskonała", która ma działać płynnie i sprawnie. Mieszkaniec, często lekko narcystyczny i ekshibicjonistyczny sportowiec, ma obsesję na punkcie swojego ciała, wyników i rankingu. W odpowiedzi wnętrze budynku składa się z dwóch odblaskowych i przezroczystych powierzchni oraz długich widoków – gdzie można być jednocześnie obserwowanym i obserwatorem.
Hala sportowa, sala do judo i taekwondo oraz pokoje towarzyszące, takie jak fitness i refektarz, mieszczą się w betonowej podstawie budynku. Są raczej zamkniętymi, osłoniętymi betonowymi pokojami, w których najlepsi sportowcy mogą w pełni skupić się na podnoszeniu sportowej wydajności. W górnym "dysku" za pełną, przeszkloną fasadą z patio znajdują się klasy szkolne. Zmieniający się skład szkła tworzy zróżnicowaną fasadę, czasami nieco przezroczystą, aby w pełni przepuszczać do wnętrza dużo naturalnego światła.

We wnętrzach projektanci bardzo oryginalnie wykorzystali płytki kauczukowe Artigo, wykorzystując 30-kolorową kolekcję Nd / Uni w różnych odcieniach, aby stworzyć geometryczne kompozycje, dodając dynamicznej, sportowej atmosfery  także do podłóg.

Stedelijk Lyceum Topsport, Antwerpia

Pracownia Architektoniczna Compagnie-O

Więcej o obiekcie na https://www.archdaily.com/881031/topsportschool-antwerp-compagnie-o-architects

źrodło: www.compagnie-o.be www.artigo.com

Kategorie: Realizacje

Środowiska chromatyczne - Artigo

komentarzy: 0
30 Wrzesień 2013

Ambicją Campusu Luigiego Einaudiego, wzniesionego w Turynie na byłych terenach przemysłowych przedsiębiorstwa Italgas, jest stanie się jedną z ikon światowej architektury. Pod projektem nowego Wydziału Prawa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Turyńskiego podpisało się osiem grup projektantów – zwycięzców międzynarodowego konkursu. Wśród nich najbardziej znaczącym studiem jest Foster+ Partners. Jego architekci stworzyli ogólny projekt architektoniczny, w którym wyraźnie zaznacza się ich filozofia projektowania.

Projekt opracowano według zasad zrównoważonego oddziaływania na środowisko – od fotokatalitycznych posadzek zewnętrznych przez pokrycie dachu będącego elementem solarnego ogrzewania pasywnego (i jednocześnie elementem architektonicznym o dużym znaczeniu wizualnym) oraz integrację oświetlenia naturalnego ze sztucznym (gwarantującą około 20% oszczędności energii) po rozwiązania systemów technologicznych.

 

Posadzki Artigo okazały się wyborem doskonale wpisującym się w tak wysoki stopień troski o środowisko.

Architekci wybrali naszą Multifloor Uni 4 mm w rulonie w różnych kolorach do oznaczenia poszczególnych obszarów, natomiast w bibliotece uzyskano bardzo przyjemny efekt stopniowania dzięki zastosowaniu innych kolorów na każdym z czterech poziomów – od czerwonego na parterze po żółty na trzecim piętrze. Jak widać na załączonych zdjęciach, robi to duże wrażenie!

Minimalistyczny wygląd czystych barw w rękach profesjonalistów znów okazał się sukcesem. Wybór grubości 4 mm do biblioteki jest niemalże koniecznością - wygoda chodzenia i tłumienie odgłosów to właściwości niezbędne w miejscach, w których wymogi akustyczne i odporności na duże natężenie ruchu są najbardziej istotne.

Z punktu widzenia oddziaływania na środowisko Artigo i nasze posadzki kauczukowe wyróżniają się na scenie międzynarodowej.

Nasza fabryka jest certyfikowana według standardu środowiskowego ISO 14001 a cała powierzchnia dachu naszych budynków produkcyjnych pokryta jest panelami fotowoltaicznymi (prawie 8000 m2), które w ciągu najbliższych dwudziestu lat obniżą emisję CO2 o 14.440 ton.

Ponadto, UNI posiada certyfikację Blue Angel, niemieckiego AgBB oraz California Section 013-50 jako materiał o niskiej emisji lotnych związków organicznych zapewniający maksymalne bezpieczeństwo użytkownikom końcowym.

Campus Luigiego Einaudiego – Turyn, Włochy

Rok: 2012

Architekci: Foster + Partners, Camerana&Partners, Giugiaro Architettura, Studio Mellano Associati

Produkty: Uni

Powierzchnia
wykładziny Artigo: 30.000 m2

Kolory: 8 specjalnych, 4 kolory ciepłe – od żółci po czerwień oraz 4 kolory chłodne – od szarości po niebieski

Kategorie: Realizacje